Sunday, January 10, 2016

TIPS EXAM PTD PALING SEMPOI!!

Sejak dari tahun lepas (dan tahun ni juga), beberapa orang kawan pm aku tanya if aku boleh share tips untuk exam PTD online. Katanya exam tu 19 Januari ni. Nak kata aku bagi tips tu tidaklah juga, tapi ini mungkin boleh bantu korang imagine macamana rupa bentuk soalan tu.

Sebab masa zaman aku amik exam, masih exam bertulis (jawab dalam borang OMR kau!), bukan boleh Google pun. Pakai kalkulator pun tak boleh! Nak menjeling orang sebelah pun jangan haraplah. Kira nasiblah kau "tembak" kena ke tak bila dah buntu tu.

Online exam ni ada pro & cons. Korang ada advantage boleh Google (atau mintak orang sebelah tolong Google), cuma kekangan masa jelah & server kadang-kadang bengong sebab ujian dijalankan serentak di seluruh negara. Jadi bertabahlah.

Baiklah (panjangnya mukadimah!), antara tips yang aku boleh kongsi (berdasarkan pengalaman aku) adalah:

1. Korang TAK PAYAH lah beli segala jenis buku-buku yang kononnya ada tips dan soalan-soalan exam PTD tu. Beda'ah je orang kata. Membazir duit oii. Soalan-soalan tu pun banyak dah lapuk. Kalau tak caya cuba tanya para PTD yang lain :P
grin emoticon
2. Soalan exam PTD bukan macam soalan target PMR (sekarang PT3), SPM yang kau boleh beli buku kat kedai tu, pastu pulun siapkan semua soalan mudah-mudahan 70% akan keluar dalam exam. TIDAK SAMA SEKALI. Range soalan exam PTD sangat meluas, terutama bab pengetahuan Am tu. Banyak yang boleh ditanya. Kalau tak silap aku, semua soalan adalah berbentuk Objektif. Jadinya kalau tak tau, tembak jelah. hehe
tongue emoticon
3. Bagi Soalan berkaitan Pengetahuan Am, jalan paling singkat adalah dengan banyakkan baca SURAT KHABAR Nasional (Berita Harian, Utusan, NST, The Star) walaupun ada antara korang tak suka nak baca. Ada yang suggest baca buku Pengajian Am STPM tu, kalau korang banyak masa boleh lah baca, lagi bagus.

4. Mula AMBIL TAHU perkembangan semasa negara--e.g: Pelan Transformasi Kerajaan, RMK, ASEAN dan sebagainya. Jangan tengok bahagian hiburan pulak, dalam exam takde tanya siapa artis yang telah mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa pun.huhu.

5. Lagi satu, JANGAN baca surat khabar parti berhaluan kiri pulak. Yelah, kau nak exam PTD maknanya kau ada hati lah nak kerja Kerajaan, jadi kena ambil tahu pasal kerajaan lah. Kalau kau asik ikut perkembangan pihak lagi satu, macam mana nak celik hal-hal pasal kerajaan, ye tak?

6. Buat RESEARCH sikit pasal kerajaan--e.g.: Kabinet, Kementerian-kementerian, Menteri-menteri dan sebagainya. Kiranya semua istilah berkaitan Kerajaan dah kena "mesra" dalam diri korang. Alah, Wikipedia kan ada. Klik klik jelah :D
grin emoticon
7. Soalan PENGETAHUAN AM (masa zaman aku) termasuklah hal-hal berkaitan IT, Kewangan, Sukan, Sejarah dan banyaklah lagi. Aku pun tak ingat sangat dah. Tapi 80% memang pasal KERAJAAN MALAYSIA lah.

8. Bagi Soalan Daya Menyelesaikan Masalah (masa zaman aku ramai yang kantoi sebab tak cukup masa nak kira, yelah tak boleh guna kalkulator kot!), pada aku dia lebih kurang macam soalan Matematik sekolah menengah je.

Korang takyah risau, takkan ada soalan kalkulus, sin kos tangen tu semua takde. Soalan dia nampak basic, tapi mencabar minda. Okay nak contoh?

9. Bayangan soalannya lebih kurang macam ni:

"Ali lebih tinggi daripada Abu. Abu pula lebih tinggi dari Ahmad tetapi lebih rendah daripada Halimah. Halimah pula lebih rendah daripada Salim. Siapa yang paling rendah?"

10. Haa senang je kan? Okay aku bagi contoh lagi satu:

"Siti Nurhaliza menaiki kapal terbang dari London untuk pulang ke Malaysia selepas tamat konsert beliau pada jam 0620 (waktu London). Beliau kemudian transit di Dubai pada jam 0930 (waktu London). Pesawat beliau dijadualkan berlepas lewat satu jam setengah. Pukul berapa Siti Nurhaliza akan tiba di Kuala Lumpur pada waktu Malaysia?"

Jangan risau, semua jawapan dah ada, korang tinggal pilih je A,B,C atau D. Hewhew
 grin emoticon
Aku rasa cukuplah tu, aku harap sedikit sebanyak dapat membantu calon-calon exam PTD ni. Korang jangan nervous sangat, pastikan dapat tidur yang cukup (baru sel-sel otak cergas dan berhubung dengan baik).

Pastu kalau korang lulus exam ni, nanti korang kena buat esei dalam BM dan BI pulak masa interview. Bila interview tu, niatkan kalau korang dapat kerja ini nanti adalah kerana Allah dan untuk membantu negara menjadi lebih baik dan sejahtera.

Jangan pulak fikir aku nak kerja gomen sebab bila jadi pegawai senang aku nak korek rahsia-rahsia kerajaan so bolehlah aku viralkan nanti dan senanglah nak gulingkan pemimpin yang aku tak suka.

Ataupun ada niat nak kerja gomen sebab nak habiskan duit gomen, selama ni aku tak dapat apa pun daripada gomen. Isyy jangan sesekali fikir cenggitu! Ingat, Allah tu tahu niat kita. Mudah-mudahan kalau niat kita baik, segalanya akan jadi lebih mudah. Yang penting cuba yang terbaik okay.

Selamat berjaya kepada semua calon! Mungkin anda "Cream of the Cream" yang seterusnya? ;)

smile emoticon
Ikhlas, kerana negara.
Najihah
Kakak PTD yang masih hijau ;)

Saturday, January 9, 2016

Holla 2016!

Assalamualaikum.

Good morning everybody! (macam lah ada lagi orang baca blog ko :P)

Selamat tahun baru. Bila aku scroll balik, last aku post dalam ni Disember 2014! Maksudnya tahun 2015 aku tak post apa-apa. Lama sungguh bersawang. haha!'

Seriously, semakin umur meningkat (tapi masih kekal awet muda), dan komitmen makin banyak (esp. kerja), semakin kuranglah masa untuk diri sendiri. Aku rasa "me time" yang ada, lebih rela aku tido kot! Kekadang dah sampai tahap nak berjalan shopping pun malas! Nasiblah banyak kedai-kedai online so at least sambil duduk kat sofa bersilang kaki dapatlah beli barang apa yang perlu. kiki.

2016 aku sifatkan sebagai tahun yang agak baik untuk kembangkan kerjaya, luaskan networking and sedikit sebanyak I've a good instinct that this year will be a good year for our financial (walaupun currency jatuh merudum etc), insyaAllah.

2016 ni juga jadual outstation aku dah menunggu sampailah hujung tahun. So nak cuti pun kena pandai-pandailah cari masa kan. Well, aku harap our winter holiday plan dapat dilaksanakan, On top of that, we're planning to do umrah if ada rezeki tahun ni. Mudah-mudahan ameen.

Nampaknya semakin menuju ke tahun baru, teknologi baru--dah makin kurang (macam takde dah!) orang update blog sangat. How I miss masa zaman mostly orang blogging, rasa mojo nak berbelog tu pun datang membuak-buak. Kekadang ada orang post 2 ayat je kat blog. Tapi kita baca pun seronok. hehe. Sekarang zaman dah berubah. Blog ni macam dah tak trend kot. Update kat FB lagi cepat ye tak.

Oklah semoga berjumpa lagi. Gigi geraham bongsu baru nak tumbuh (for the first time), sakitnya boleh tahan jugak. Tabahlah T__T

Nanti ada free aku tulis lagi, Bye semua! Selamat berhujung minggu! ;)

Thursday, December 18, 2014

.Sampai Bila?.

Sampai bila;
--nak jadi "wildcard"?

Meminta untuk dicinta;
Merayu untuk dirindu;

Penat. Seolah perasaan tiada harga;
Mungkin ini balasan Tuhan?
Hanya kalau masa boleh ku undur;
Akan aku padam dosa segala.

Pasrah. Mungkin aku "wildcard" selama;
Tak mampu lagi, mencuri hati;
Penat bertanding, kerana tahu kalah sendiri;
Mungkin redha, itu jawabnya.

Tuesday, January 7, 2014

.Have Faith.

Assalamualaikum.

Dear readers.

It's been a while since I'm not updating my blog. Honestly, I'm trying to find some free time to post some updates, but well as usual, I cannot find any suitable time. Sometimes I felt like stuck, I do not know how to start, the ideas usually comes while I'm walking to the office, while I'm driving waiting for the green lights while stuck at the jammed --the time when I do not have a computer with me! I don't practice mobile blogging, since I felt it have lack of blogging mojo so here's the update...........finally! Hahaha

Ahh, on top of that, Happy New Year to all readers. I wish everyone succes, joy & happy always along this lucky year. May all good term always be with us, in shaa Allah.

I ended 2013 with full of goodness & a few great chapters. Basically, I received two good news which I didn't expect to be happen at the first place. It's true when there's a saying "We're planning, God also planning, but God's plan always the best". I totally agree with it. I keep planning, and hope that something must be happen like this, in this way etc. But it don't happen like how I planned or wished. It ever happened until one time I felt like life's so unfair. I know it's wrong to think like that, but I cannot run from a disappointment when something not happen within the track that we plan for.

Alhamdulillah, Ya Rabb did His part greatly. I thankful to HIM, He granted my wishes, as I know I'm not His good slave. I lacked so many of myself. I know I don't really practice as a complete muslim. One of my resolution is to be a better muslim and to have some rehab for the heart. You know one of the way to clean the heart is by zikr,and I do practiced this (around 2months already), alhamdulillah I felt more calm day by day. The hardest part is to "istiqamah" to perform that. I hope Allah will ease my journey toward being a better muslim. Ameen.

Well, 2014 just goes very well, so far. I cannot wait to receive the official letter so that I can "leave" the bank as soon as possible. I'm worry about the repayment that I have to pay since I'm pretty sure I'll tender within a very short notice. But there's no success without a few of sacrifices isn't it? I'll try my best to not giving up and follow for each flows that has been written by God.

Currently I'm a happy girl. Tears didn't come too frequent this time (Syukur!). I just hope all these happiness will be maintain in the future and till Jannah. I know there will be an upside down in life, and I always believe that as long as we keep having faith, God will always be with us and help us. Do not give up if our wishes still not be granted, keep praying and keep positive. Believe me, your rainbow will come to you soon ;)

Will keep posted after this. Don't forget, have faith, keep positive & spread love. Talking is easy, but believe me, you can do it. Start everything with a clean heart, in shaa Allah God will help & ease everything for us.

Till then, bye!

Friday, December 13, 2013

.Untuk Kita.

Saat engkau lamar, mahu peristerikan aku; selangit syukur aku panjatkan pada Ya Rabb, kerana DIA dengar doa aku.

Bukan harta segunung, bukan intan berlian berbukit mahunya aku; cuma cukup ikhlasnya sayang; dalamnya cinta; dan dimuliakan aku sebagai wanita engkau--cukup.

Ini "nyawa" terakhir aku ada. Mana bisa aku jadikan sia-sia. Mahu aku, engkau percaya--walau betapa gampangnya engkau suatu masa dulu, aku mula percaya, engkau kini pelindung tegar aku; engkau bisa bimbing aku ke jannah; restu engkau aku perlu; dan teratasnya sekali tempat engkau dalam diri aku, saat selepas kita diakad nanti.

Dengan nama Tuhan, akan aku beri segala terbaik untuk engkau, untuk kita; wallahi cuma engkau seorang dalam hati--dari zaman aku budak hingusan, hingga aku kini, dan hingga akhir hayat nanti.

Semoga dosa aku terampunkan oleh Tuhan. Semoga silap aku termaafkan oleh engkau. Semoga segala dosa jangan diungkit. Semoga segala silap jangan dibangkit. Semoga segala aib jangan dibogel. Semoga segala--disimpankan kemas, jangan perlu di"hidup"kan lagi.

Ini langkah baru aku. Perlunya restu engkau, perlunya rahmat Tuhan, perlunya redha keluarga--semoga segala baik-baik dalam hubungan kita. Dan aku janji, walau bagaimana kejam sekali dunia ini akan seksa aku, mahu aku engkau tahu, sayang dan cinta aku takkan tercarik walau sezarah.

Hari Jumaat barakah sebagai saksi. Jika apa aku tuliskan ini dusta dari hati aku, biarlah dikeji DIA aku ini.

irwaNajihahNoah tak pernah mati; ini lambang agungnya cinta kita. untuk ini, walau nyawa aku sebagai galang ganti, aku sanggup. Kepada Ya Rabb, aku serahkan segala.

Irwan bin Musa, 830328******--aku cinta engkau, cuma engkau; hanya engkau. Janji aku--akan aku baja cinta ini; akan aku pastikan engkau tidak kecewa lagi.akan aku jadi zaujah terbaik untuk engkau nanti, biiznillah.

semoga engkau rasa yang sama dengan aku--semoga.

*senyum*