Tuesday, May 31, 2011

.Benih Menjadi.

Assalamualaikum.

Apa kes blog updated 2 minggu sekali. Hehe. Salahkan perangai malas yang semakin menjadi-jadi. Dulu kalau tak update belog macam panas punggung, sekarang macam lantak pi lah :p

Hehe.

Nampak tak additional new ticker kat atas tu? *wink* *wink*

Yes buddies, I'm 12 weeks plus pregnant! ;) Alhamdulillah.

Sorry guys, bukan tak mo bagitau, cuma rasa taknak kecoh sangat, al-maklumlah sebab masih early stage kan, orang cakap tu taknak lah teruja bebenor, takut benda-benda tak diingini berlaku pulak nanti. Nauzubillah!

Jadi lepas ni jika diizinkan Tuhan kamu-kamu semua akan jadilah uncle dan auntie kan :) hehe.

Nak dengar tak cerita pregnant kitew? Tak mo dengar sudah, aku tak peduli nak cerita gak :P

At first, memang aku expect tak pregnant. Maklumlah setelah hampir 5 bulan berusaha keras (18sx), masih belum juga diizinkan Tuhan untuk berbadan dua. Tambahan pulak tu, kitaorang kan pengantin jarak jauh, jadi kebarangkalian untuk dapat baby tu pun agak kecil lah.

Yelah, usaha pun kurang kan, jumpa pun sebulan sekali, kalau bajet ada lebih, 2 minggu sekali dapatlah jumpa. Jadi proses mencuba tu pun tidak kerap. Kadang-kadang bila time nak proses baby tu, bukan pulak pada waktu subur aku. Untuk pengetahuan korang, orang perempuan bukannya tiap-tiap kali bersama tu confirm subur. Tak macam lelaki, bila time klimaks tu akan ada benih keluar.

Telur orang perempuan hanya akan keluar sekali sahaja sebulan, iaitu pada waktu subur mereka, sebab itu disarankan mengadakan hubungan (kalau ke arah untuk mendapatkan zuriat) pada waktu tersebut. InsyaAllah dengan izin Tuhan akan menjadi.

Dah macam pendidikan seks pulak, bukan apa, saja nak berkongsi ilmu yang ciput je ni. Itu secara saintifik lah, bagaimana persenyawaan tu berlaku. Tapi ada jugak yang berhubungan pada waktu subur, tapi masih tak menjadi, itu kuasa Allah. Yang penting kita kena usaha keras tanpa berputus asa.

Yang mana Tuhan nak uji, bertahun-tahun mencuba pun, masih belum dapat zuriat. Pokok pangkalnya, jangan terlalu stress atau try harder, sebab kalau kita stress atau terlalu mencuba (hari-hari proses baby) pun kadang-kadang tak menjadi jugak. Itu orang-orang yang lebih dulu berpengalaman cakaplah.

Tapi ada jugak betulnya, sebabnya, di awal perkahwinan, aku dengan Irwan memang beria sangat nak ada baby. Yelah siapa tak excited nak jadi mak ayah kan. Irwan lebih-lebih lagi excited nya, sebab dia cakap dia dah tua (alolo sayang, u baru 28tahun lah, tua apenya kan :P), so nak baby cepat. Orang tua-tua cakap, pantang tersentuh jari kaki, mesti nak on (18sx). Tapi masih takde rezeki jugak.

Jadi, sampai satu tahap aku cakap dengan Irwan, suruh relax, dan berusaha je, kalau ada rezeki kita satu hari nanti, insyaAllah Tuhan akan bagi. Percayalah, Allah lebih mengetahui bila waktunya yang sesuai untuk kita dikurniakan zuriat.

Yang penting, jangan mengalah untuk berusaha, sentiasa berdoa, solat hajat dan bertawakkal pada-Nya.

Aku tak pergi scan lagi, nanti minggu ni baru nak scan. Bukan apa, waktu tak mengizinkan, harap-harap keadaan semuanya baik-baik saja. Kawan-kawan tolong doakan yang terbaik ya!

Ok nanti aku sambung detik-detik debaran bila mengetahui aku pregnant. Cewah!! :P

Bai.

23 comments:

- Ms. Izyan - said...

congratz!!! :) *lompat! lompat!*
act, aku mmg suke dgr kawan2 aku pregnant, bg derang rase pngalaman yg mnyeronokkan spt ape yg aku rase :D
nway, njoy ur maternity, do take care of yourself!

SagaPutih said...

tahniah weh!
kalau nak anak lelaki yang bergaya, macho, hebat dan ber IQ tinggi, aku sarankan letaklah nama azman

hahahaha

atie lazis said...

dh lame tau!tnggu ko announce jek :p

.Najihah A. said...

.Intan.

Thank you mummy intan! Will take care of myself. Nanti kalo nak tips aku tanya ko heh :)

.Najihah A. said...

.Man.

Err nanti dia tak tinggi pulak :P LOL.

.Najihah A. said...

.Atie.

Heheh takmo kecoh2 dulu. Ko memang expert pandai teka :)

SagaPutih said...

ceh, jgn weh, kau tgh mengandung, jgn sakitkan hati org lain, tak elok. hahahahaha

tahniah sekali lagi

TiKa LEh said...

congrate kak..sila beli baju mengndung tu...hehehe

.Najihah A. said...

.Man.

haha saje nak menyakat Uncle Man :P thanks dude, ko bila nak kawin?

.Najihah A. said...

.Tika.

Err tengoklah :)

SagaPutih said...

aduhhh sualan panas haha. nanti nak kawin aku bitau ye

.Najihah A. said...

.Man.

Bukan soalan panas, soalan wajib dah tu :P Baiklah!

efanina said...

i am HAPPPPPY for u both...congratez....tak sabar jadi aunty efa...hihi

s a y a said...

darl,

congrats!! x lame lg jd aunty la i ye..hehe.. ape2 pun, jage diri baek2 ea, jgn keje kuat sngt tw, org kate bila pegnen ni kite akn jd cpt letih..hehe..

*wink*

.Najihah A. said...

.Efa.

Thanks babe :) Auntie Efa kena gemukkan sikit badan tu, nanti baru cun masa kawin :) hehe

.Najihah A. said...

.Sab.

Hey darl! Memang cepat letih pun. Err i dengar u tak lama lagi mau kawin eh :P :)

s a y a said...

Huhu,so jge diri baek2 ea mommy-to-be.. ;)
err..insyaAllah,sdg menuju ke arah tu..hehe

.Najihah A. said...

thanks Sab. wahh dah nak kawin ye, rasa ko mcm budak kecik je lagi :P

s a y a said...

huhu..
ak ikut jejak langkah ko la ni beb..
huhu..doakan semuanya berjalan seperti yg dirancang ea.. :)

.Najihah A. said...

.Sab.

Will do. But yang tak best bila aku dengar dari orang lain. Kecik ati -_-

s a y a said...

Darl,
So sorry, aku pun rase tak best sbb dah jd mcm ni.Aku tunggu masa sesuai je nak bgtau ko, x sangka pulak ko dah dengar dr org lain.. T_T

.Najihah A. said...

It's ok. No offence. Cuma I'm surprised sebab macam very sudden tup-tup nak kawen.

Apa pun, I hope you have make a right decision ya dear.

s a y a said...

Huhu..thanx dear~!
=)