Monday, March 21, 2011

.Betul-betul Kahwin.

Assalamaualaikum.

Sempena cuti sekolah ni, banyak sungguh undangan perkahwinan yang aku dapat. Tapi tak semua aku dapat pergi. Aku kan kat KL, tapi kawan-kawan aku yang kawin mostly dekat Johor. So kalau diaorang kawin sama timing dengan aku balik kampung, dapatlah aku pergi.

Sedar tak sedar, dah 4 bulan lebih aku kahwin. 4 bulan lebih bergelar isteri orang. Sekejap sangat masa berlalu macam tak percaya. Bila aku tengok gambar-gambar kahwin, macam baru semalam je majlis tu berlaku :)

Bukanlah tempoh perkahwinan yang boleh dibanggakan, setakat baru kahwin 4 bulan, bukan 4 tahun atau 40 tahun pun kan. Tapi aku cuma nak kongsikan yang banyak benda yang aku dah alami sejak 4 bulan berkahwin ni.

Transformasi hidup aku mula berlaku daripada seorang bujang kepada isteri orang. Oh ya, lupa aku nak bagitau, walaupun berkahwin, aku dan Irwan adalah PJJ (Pengantin Jarak Jauh). Hinggalah ke minggu lepas, baru kami mulakan hidup sebagai suami isteri dengan erti kata sebetulnya. Tinggal sebumbunglah :)

Oh lupa lagi nak bagitau, Irwan dah dapat kerja baru kat sini. Yeayyyy! Alhamdulillah, rezeki senang dapat kerja. Macamana plan kerja aku kat JB tu? Takde rezeki aku. Bukan aku tak mencuba, siap pergi interview lagi, tapi tak berjaya. Mungkin Tuhan sudah takdirkan aku dengan Irwan mulakan hidup di kota metropolitan ni.

Mula-mula aku rasa macam kekok bila tinggal sebumbung. Yelah selama ni kahwin, Irwan datang pun jarang-jarang. Selalu kami jumpa samada kat rumah keluarga aku atau rumah keluarga dia. So bila Irwan ada kat sini, aku rasa macam pelik lah.

Bila masuk rumah, ada orang lain. Macam rasa ada 'stranger' pulak. hehe. Paling obvious bila kita bangun tidur ada orang kat sebelah. Selalu aku tidur peluk Pinky je. Tapi kali ni tuan Pinky ada sebelah :P :D

Lepas tu dalam hati, aku macam wonder macamana aku nak act depan Irwan bila tinggal serumah. Bukan aku pretend nak jadi isteri solehah, cuma tengah cuba biasakan keadaan. Yelah aku ni kan kuat pot-pet, so aku kena bersembang sepanjang masa ke nanti? Atau ada masa aku kena senyap? Kan jadi sunyi pulak kalau dua-dua senyap kan.

But when it comes to the day kita tinggal sebumbung. All those things come naturally. Tak payah fikir banyak, just go with the flow. Dan cuba sebaiknya untuk jadi isteri yang sempurna. Sempurna maksud aku bukan cuma pandai melayan suami di tempat tidur *18sx*, tapi sempurna segalanya (rupa paras tolak tepi) dalam melakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri dalam menguruskan rumahtangga.

Setakat ni, alhamdulillah I can cope with, walaupun aku seorang wanita berkerjaya, tapi masih mampu melakukan tugas dengan baik. Apa yang penting kat sini adalah suami isteri kena bertolak ansur dalam hal rumahtangga ni. Buat masa sekarang Irwan belum start kerja baru dia, jadi dia memang duduk rumah jelah.

Thank to Allah sebab aku dikurniakan seorang suami yang agak ringan tulang, dan tahu bertolak-ansur dalam mebuat kerja-kerja rumah. Contohnya masa aku pergi kerja, Irwan tolong basuhkan baju, sapu sampah dan membersihkan apa yang patut. Dan aku pulak bila balik kerja, akan tanya menu apa yang dia nak makan untuk dinner, dan akan mula prepare untuk masak.

[sekarang aku dah jadi chef :) ]

Nasib baik Irwan jenis tak cerewet dalam bab makanan, dia tak kesah makan apa pun, yang penting SEDAP! Itu keyword paling penting, dan bersyukur jugak sebab aku dikurniakan bakat memasak semulajadi yang mana aku punya tunas rasa boleh digunapakai dengan elok :)

Aku mula-mula takut nak masak untuk Irwan sebab takut kena komplen tak sedap ke, tapi bila dia angkat thumbs-up dan cakap sedaaaaaaaaaaaaaaap, fuhhh! lega kau!

Banyak kali aku tanya, "Yeke? Or nak ambil hati I ni." dan "Eleh mestilah you cakap sedap sebab I wife you.".

Dia cakap, "Tak, serius sedap. Kalau tak sedap I orang pertama akan komplen." :) *kembang hidung :P

Rasa macam puas masak lepas tu dan sekarang aku macam ketagih nak masak. Banyak lagi masakan aku nak cuba. Aku request kat Irwan untuk belikan aku oven or microwave lepas ni. Nanti boleh lah aku start baking! :)

Terima kasih Tuhan bagi aku rasa kemanisan berumahtangga ini, InsyaAllah aku akan cuba menjadi isteri yang terbaik.

4 comments:

TiKa LEh said...

hehhe..msti malu ni ek..hahha..jgn buat2 kan..biarkan ia natural..wawawawa...
bestnya masak..nt upload lah masak apa..boleh beljar yg pelik2..

iza said...

tahniah jihah sbb dh sebumbung..rs sonok sgt2 kan..
lps ni leh start tuk next life plk..
smg bahagia hingga hujung nyawa..

.Najihah A. said...

.Tika.

Ewah2 macam ada pengalaman je awak ni :P ehe nantilah kalau ada resepi bet2 akak upload ek :)

.Najihah A. said...

.Kak Fami.

Thanks akak! :) Wish you the same too! Haah memang best and rasa lain. hehe.