Friday, March 4, 2011

.Ayah Saya Bukan Superman.

Assalamualaikum.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang guru, yang ajar saya ilmu, bagaimana mahu jadi manusia yang sebenarnya.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang mekanik, yang mana bila saya tanya pasal kereta, dari A to Z dia boleh cerita.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang peguam, yang mana bila saya habis bicara, dia tolong bela.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang polis, yang mana bila saya salah, saya di tangkapnya.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang hakim, yang mana bila perkara perlu bicara, hukuman diberi seadilnya.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang doktor, yang mana bila saya sakit tak berdaya, sepenuhnya dia menjaga.

Ayah saya bukan Superman,
tetapi seorang pemandu, yang mana ke mana-mana sahaja dia sanggup membawa saya.

Ayah saya bukan Superman,
Ayah saya cuma seorang manusia.

Walaupun ayah saya bukan Superman,
dia tetap superhero saya.
.
.

Rasa lama sungguh aku tak menulis. Memang lama pun kan. Sampai tak sempat aku cakap bye pada Februari, tahu-tahu saja sudah Mac.

Minggu lepas masa aku pulang ke kampung, aku dikejutkan berita seorang kawan ayah aku yang hubungannya sangat rapat dengan keluarga aku dimasukkan ke ICU akibat pendarahan di otak selepas beliau jatuh dari bumbung rumahnya setinggi 16 kaki!

Beliau bukan seorang tukang rumah, tetapi cuba mahu membetulkan bumbung, sebab musim hujan di kampung aku setiap petang, tapi malang tidak berbau, kuasa Allah mengatasi segalanya.

Terkejutnya aku bukan kepalang. Pak cik Sanip, pada aku seorang yang sangat baik hatinya. Oh lupa aku nak beritahu, pak cik Sanip merupakan tukang masak sewaktu majlis perkahwinan aku dan kakak aku. Bukan sahaja majlis perkahwinan, malahan setiap kali majlis yang ada kat rumah aku, dialah tukang masaknya. Pada aku dia seorang tukang masak yang punya deria rasa yang cemerlang.

Jasanya pada keluarga aku memang banyak. Dia tak berkira orangnya, selalu membantu tak mintak bayaran dan akan beri pertolongan selagi masanya terluang.

Jadi malam Sabtu lepas, aku pergi melawatnya di Hospital Sultanah Aminah (HSA) bersama mak, ayah dan atuk aku. Mulanya dia ditempatkan di Hospital Batu Pahat, tapi bila keadaannya semakin kritikal, dia dikejarkan ke HSA.

Sampai di hospital, bertambah sedih bila aku berjumpa anaknya yang masih muda, paling tua pun baru awal 20-an masih menuntut di universiti. Aku sampai kat hospital lewat, tapi dengan kebenaran makcik guard, kami dibenarkan masuk.

Aku masuk ke ICU dengan atuk aku. Sedihnya bila aku tengok keadaan pak cik Sanip, tak dapat aku cakap. Aku bukan nak berdrama kat hospital, tapi ikhlas air mata aku bergenang dan setitis-setitis jatuh.

Besarnya dugaan Allah pada hambaMu yang seorang ini. Aku tak sangka melihat orang yang aku kenal selama ini sihat-walafiat, kuat semangat dan sentiasa bantu orang keadaannya kritikal.

Darah mengalir ke setiap rongga otak dan organnya, sehingga meleleh keluar dari telinga dan mula masuk ke dalam mata. Tapi apa yang menakjubkan aku, pakcik Sanip tidak mengalami sebarang kecederaan tulang. maksud aku, tulangnya tidak patah atau retak walaupun sudah jatuh dari bumbung! Kuasa Allah.

Aku tak dapat bayangkan kalau ayah aku yang ada atas katil hospital tu. Aku cuma mampu doakan semoga Allah menyelamatkan pakcik Sanip kerana jasanya pada keluarga aku dan orang-orang kampung banyak sekali.

Hari ini aku dengar keadaannya semakin pulih selepas pembedahan dilakukan. Aku berharap pakcik Sanip lekas sembuh.

Bila memikirkan seorang sahabat baik aku kehilangan ayahnya tahun lepas, aku turut bersedih. Aku dapat rasakan macamana gelapnya dunia dia bila ayah dia pergi selamanya. Tapi bila aku melihat kecekalan dia, aku selalu ambil semangat tu untuk teruskan hidup.

Nasib kita, umur kita di dunia ini cuma Allah yang Maha Mengetahui. Aku cuma tak mahu jadi anak dan anak menantu derhaka, yang tak sempat memohon ampun maaf jika satu hari nanti ayah atau emak kandung dan mertua aku pergi buat selamanya. Nauzubillah.

"Ya Allah Kau sembuhkanlah pakcik Sanip dengan segera. Kasihanilah keluarganya,aku tidak mahu mereka hilang tempat bergantung. Sesungguhnya jasanya pada keluargaku dan orang kampung banyak sekali. Semoga Kau lindungi dirinya dan keluarganya, Amin".

No comments: