Monday, February 21, 2011

.Tuah Ayam Nampak Di Kaki.

Assalamualaikum.

Malam tadi selepas selesai solat Isyak, aku macam biasa tercanguk depan televisyen (itu je aktiviti paling best bila duduk sorang-sorang ni) dan layanlah rancangan Mentor 5.

Mentor belum start lagi, tapi paparan uji bakat yang diaorang jalankan untuk mentor-mentor terpilih buat aku gelak pecah perut, dan terus aku rasa baik peserta-peserta ujibakat Mentor yang gagal tu try pulak ujibakat Raja Lawak tahun depan. Kahkahkah.

Mana tidaknya, barulah aku nampak ramai rakyat Malaysia yang telah memalukan diri sendiri secara sukarelanya. Kenapa lah korang nak perbodohkan diri sendiri?

Atau cuma nak cari simpati? Atau saja nak glamour nak masuk tv cit.

Lagi buat aku macam bengang, sebab semua yang ujibakat tu bangsa aku sendiri. Malu dowh bila korang buat gelagat macam tu, satu Malaysia tengok hang!

Sebelum korang pergi ujibakat tu kan, dah puas cermin diri sendiri ke? Atau kat rumah takde cermin? Ok aku faham, mungkin kalau orang-orang macam tu tak pergi ujibakat, nanti tak meriah pulak sesi ujibakat tu kan. Dan stesen televisyen pulak takde modal nak tunjuk scene-scene yang boleh buat rating diaorang naik ye tak?

Tapi come on lah, cermin diri dulu beb sebelum pergi, jangan memalukan diri sendiri dengar perdengarkan suara sumbang korang tu. If you really got the talent, then proceed. Tapi kalau nyanyi pun dah sengau, pitching ke laut, nyanyi terjerit-jerit macam nak pecah pekak dan tak 'mesra' pentas, baik duduk rumah diam-diam je. Praktis mengaji lagi bagus kot.

Atau kalau rasa dah gian sangat nak nyanyi, pergi jelah karaoke jamban atau suruh dulu family korang dengar nyanyian korang tu sebelum pergi ujibakat. Kalau dari 5 orang, 5 orang bagi 5 bintang, barulah pergi kan.

Paling aku tak boleh blah bila tengok scene peserta yang mintak juri duit tambang balik, walau tak berjaya ujibakat, tapi harap orang sponsor tambang balik kau dengan kawan kau. Orang Segamat pulak tu, buat malu orang Johor je. Nasib baik juri baik hati bagi jugak duit, kalau tak kau nak mintak sedekah ke cari duit tambang?

Ada lagi sorang ni pun aku tak boleh blah. Dari Sabak Bernam katanya. Beria nak jadi protege si Noh Hujan. Lepas tu claimed suara dia sedap, ada bakat. Pastu siap bawak 'bodyguard', tengok gaya macam mak nya. Dalam hati aku "bagusnya mak dia ni support habis anak dia nak audition.".

Bila diujibakat oleh Ajai (sebab Noh belum sampai, masih kat airport), Ajai kata NO. Dia tak puas hati dan menidakkan kredibiliti Ajai. Dia cakap kalau Noh yang ujibakat dia, mungkin Noh akan ambil dia. Bila Noh sampai je, dia beria nak suruh Noh dengar dia nyanyi. Yang 'mak' dia tadi siap cakap, "If you say no after dengar dia nyanyi, I'll take it. I puas hati sebab you dah ujibakat dia."

Fine, dan seperti dijangka terkulat-kulat Noh dengar. Suara kau bukan stock yang Noh carilah weh. Kesian si Noh baru je landing, dah kena layan perangai peserta macam tu. huh.

Rupanya si perempuan tadi bukan mak dia, tapi bini dia. Pakaian punya lah over, dah macam Sailormoon aku tengok. Dan macam-macam lagilah ragam peserta-peserta lain. Senang kata banyak yang syok sendiri!

Apa pun guys, semua tu bergantung pada nasib atau tuah kita kan. Kadang-kadang bila kita tengok peserta yang berjaya terpilih tu, suara pun sumbang jugak, takde lah sedap mana, pitching pun ke laut, harap muka je yang boleh jual. Sampai kita wonder ini je ke yang paling terbaik?

Jadi nak salahkan pengujibakat atau peserta tu sendiri?

Semuanya terpulang pada tuah dan rezeki masing-masing. Kalau dah memang rezeki kita, teruk dan susah macamana pun akan jadi rezeki kita jugak kan.

Yang penting jangan putus asa berusaha, berdoa dan bertawakkal pada-Nya :)

Cuma yang aku tahu....


I'm lucky enough to have him beside me ;)

4 comments:

iza said...

hihihi..mmg memalukan apa yg dipaparkakn mentor..melayu lak sume tu
maybe jiha xperasan b4 uji bakat perempuan tu dh ckp..i'll support my hubby!!
akak pun xcaya sbb dh mcm mak dia..hehe..

.Najihah A. said...

tau takpe. haah part yang tu saya terlepas :P

nurul'ain said...

mmg pun memalukan...lagi2 kalo aku tgk pompuan yg tergedik2...thn lepas siap ada pompuan tu ngs sbb ajai taknak dgr die nyanyi...sengal gile...

.Najihah A. said...

.Ain.

Tau takpe. pastu bila dah dapat masuk tak mo belajar betul2. asik nangis memanjang. chait.