Tuesday, April 5, 2011

.Perancangan Masa Hadapan.

Assalamualaikum.

Huish, dah dekat dua minggu aku tak update. Bukan malas, bukan takde idea, cuma masa tak mengizinkan. Entah kenapa tah, sekarang aku macam hilang minat nak main internet. Bila bukak Facebook, tak tahu nak update apa. Bila berTwitter pulak, macam blur nak tweet apa.

Masa aku lebih banyak dihabiskan dengan Irwan, buat kerja-kerja rumah, kalau bukak internet pun, untuk view je. Serius, aku baru rasa 24 jam tak cukup sekarang. Dulu macam banyak waktu senggang. Tapi walaupun sibuk menguruskan rumahtangga, aku enjoy dengan kehidupan sekarang. Yelah, isteri mana yang tak happy kot, bila akhirnya dapat duduk dengan suami setelah tunggu berbulan-bulan kan.

Memang aku happy buat kerja-kerja rumah. tapi aku belum bercadang untuk menjadi surirumah sepenuh masa. Umur 25 tahun hendak berhenti kerja, dan menjadi domestic goddess? Memang tak lah kot. Aku memang berghairah dengan kerja aku sekarang (walaupun kadang-kadang mood capai tahap mendatar), tapi aku enjoy jadi career woman. Rasa cabaran tu lebih sikit kot.

Pagi pergi kerja, balik kerja dah nak siap-siap masak, basuh baju semua. Rasa masa aku terisi kot.Tak dapat aku bayangkan kalau aku jadi surirumah, aku akan buat rutin yang sama, paling tak pun, semua drama-drama televisyen aku hafal jadualnya, lepas tu main internet, lepas tu akan mula cari hobi yang bersesuaian, menjahit manik ke, belajar buat kek ke, ataupun masuk kelas memasak, kalau rajin dan ada modal sikit bolehlah buat online business kan.

Aku tak rasa rutin macam tu sesuai dengan aku. Pada aku cukup kalau aku ambil cuti dua atau tiga hari, paling lama pun seminggu untuk berehat dan duduk rumah. Itu pun kadang-kadang aku dah rasa rimas.

Aku dengan Irwan ada beberapa rancangan pada masa depan. Aku harap target-target tu akan tercapai dan Tuhan akan memudahkan segala usaha ke arah itu. Bukan merancang untuk buat anak, itu aku tak rancang, tapi belum rezeki lagi T_T Ini rancangan untuk menjadikan kehidupan dan pengurusan kewangan kami menjadi lebih teratur.

Oh ya, Irwan dah mula bekerja kat syarikat baru semalam. Aku dah pun banyak kali buat welcoming party to KL untuk dia :) Dia cakap kerja baru dia ni mungkin memerlukan dia outstation, jadi aku kena redha jelah. Aku tak sedia untuk tinggalkan Malaysia apatah lagi meninggalkan keluarga dan kerjaya aku. Kalaupun Irwan dapat tawaran kerja kat oversea, biar dia jelah yang pergi. Biar aku duduk Malaysia je dengan bakal anak-anak aku.

Aku pun ada target jugak dalam kerjaya. Takkan nak puas hati takat ni je kan. InsyaAllah kalau ada rezeki aku nak sambung belajar. Rugi otak aku ni kalau tak gunakan semaksima mungkin kan :)

Harap-harap semuanya akan berjalan lancar. Amin.

2 comments:

TiKa LEh said...

yeah, sy pun nk jd wanita berkerjaya..hehe..mari kak, sambung belajar..ke akak smbg lah belajar kt oversea satu tmpt suami kerja..heheh..

.Najihah A. said...

hehe kalau husband outstation kat China, takkan nak sambung kat sana.

Wapuchitao cakap cina maaa :P