Thursday, November 25, 2010

.Yeyeah Kawin!! (Bahagian Satu).

Assalamualaikum.

Macamana nak mula ni. Tiba-tiba macam tak reti pulak nak cakap pasal kawin. eceh. Ok ehem apa korang nak tau pasal kawin?

Kawin seronok tak? Seronok ;)

Kawin bahagia tak? Bahagia. ;)

Kawin ada gaduh-gaduh tak? Sedangkan lidah lagi tergigit ;p

Oke apa-apahal korang layan dulu gambar-gambar masa nikah ni. Ini tak full pixs lagi, sebab OP aku pun tengah sibuk. Lagi-lagi dia tengah menunggu masa isteri dia nak melahirkan anak.

Pastu aku cerita macamana keadaan waktu hari pernikahan ye :)  Korang nak tau ke tak? Ala kalo tak mo tau pun aku cerita jugak. Pedulik ;p


[memang obvious gila muka Irwan nervous. tidak dapat disembunyikan lagi ;) ]

[oke sekarang sudah boleh tenung dekat-dekat dikhalayak ramai.]

[dah HALAL barulah boleh ambil gambar peluk dan bertemu pipi kan ;p ]

[mereka yang menjadi penenang masa aku dupdap tunggu waktu nikah.]

[mereka  tidur bersama pengantin pada malam selepas nikah :) ]
[dari kiri: Sabarina, Tiara, Bad dan Effa]
.
.

Malam Nikah (29 Oktober 2010)

Lega hantaran semua dah siap pada waktunya. Cuma aku dupdapdupdap gila tak boleh blah dah. Macam tak percaya kejap lagi je nak jadi isteri orang.

Satu perkara yang buat aku sedikit sedih, bila akak dan seorang adik lelaki aku tidak dapat bersama sewaktu majlis pernikahan aku.

Akak aku terpaksa dimasukkan ke hospital pada Khamis malam (28/10/2010) akibat terlalu keletihan kerana melalui penerbangan yang panjang selama 9 jam. Fyi, akak aku baru tiba dari Aussie hari Rabu, dan beliau sedang sarat mengandung 6 bulan lebih, jadi pasti keletihan kan.

Adik aku pulak tengah berusaha keras menjalani final exam. Nak buat macamana kan, majlis harus diteruskan. Tapi tu lah, macam gundah-gulana aku dibuatnya.

Nasib baiklah kawan-kawan aku dari UTM datang. Sekurang-kurangnya bagi aku semangat kan. Baiklah majlis akan bermula selepas Isyak, iaitu kira-kira jam 8.30 pm. Bayangkan, pukul 7.20 aku masih tak mandi lagi. Haha pengantin busuk! ;p

Aku siap je mandi, kawan-kawan aku pun sampai. Terus lincah memulaka acara bermekap. Untuk pengetahuan, aku mekap sendiri ya untuk nikah. ya, makeup sendiri. Macam masa tunang hari tu lah, aku makeup sendiri.

Sebab aku rasa macam membazir je nak upah makeup artist, untuk majlis yang hanya beberapa jam je kan? Jadi apa guna aku asyik jumpa Annie dekat MAC KLCC, untuk tambah koleksi barang makeup kalau tak aplikasikan kan?

Ala mekap untuk nikah, bukan kena tebal-tebal bagai. Simple-simple sudah. Karang Irwan terperanjat pulak tengok muka aku.hehe.

Dengan bantuan kawan-kawan, kira menjadilah makeup aku, just nice! Walaupun tak pakai bulu mata palsu. Mula-mula nak pakai, dah siap beli dah. Tapi masa tu lah gam bulu mata takmau lekat. Loklaq sungguh. Last-last aku tak mau pakai, kang buat tercabut masa majlis, lagi malu kot!

Bila aku dah diinform pihak lelaki dah sampai, aku terus nak keluar. Aku degil sikit, lepas tu tak malu nak duduk terus kat luar. Bukan apa, aku tak mahu jadi macam akak aku hari tu. Dia kena duduk dalam bilik sebab the eldest tak bagi keluar, last-last tak dapat dengar masa akad nikah.

Tu part paling sedih tu. Yelah, akad nikah tu sekali dalam seumur hidup kan (InsyaAllah!) mestilah nak dengar saat korang diijabkabulkan kan.

Tunggu punya tunggu, tok kadi tak sampai lagi. Tiba-tiba Pak Uda aku buat announcement. Katanya Tok Kadi datang lambat sedikit sebab ada masalah yang hendak diselesaikan. Makin la nervous kan.

Irwan jangan cakaplah. Dia memang nervous gila. Adik aku yang bongsu tu pun cakap "Kak muka abang Iwan nerves sangat. Tapi muka berseri nampak bersemangat betul nak kawin."  Nasib baik OP aku buat-buat lawak sikit, so bertenang sekejap lah.

Bila Tok Kadi sampai je, jantung macam rasa terhenti kejap. Tok kadi tu dok bagi ceramah-ceramah yang aku sendiri tak berapa dengar. Jadi tibalah masa yang ditunggu-tungu!

Acara pernikahan akan dijalankan!

Tepat jam 10:10 malam (ni bukan waktu rekaan ye, memang tepat, aku pakai jam masa nikah.hehe), dengan dua kali lafaz, aku sah menjadi isteri kepada Encik Irwan Bin Musa dengan mas kahwinnya RMM100 tunai.

Alhamdulillah!

Kenapa dua kali lafaz? Sebab masa kali pertama tu, Iran tersedak, jadi dia terulang "Aku terima..ehh hem (tersedak) aku terima nikah Nur Najihah......". Jadi kena ulang kali kedua lah ;)

Apa perasaan lepas orang cakap SAH? Rasa macam lega sangat macam satu bebanan dan ketakutan semua hilang. Rasa macam tiba-tiba fikiran melayang dan tidak berada di dunia nyata. Betul, tak caya nanti korang rasalah.

Lagi-lagi waktu membatalkan air sembahyang. Waktu salam Irwan lepas tu dia cium dahi tu, rasa meremang bulu roma, gemuruh, tapi seronok plus terharu sebab impian kita sudah jadi kenyataan. Siapa tak suka kalau dapat kawin dengan orang yang kita cintai kan? :)

Syukur Tuhan masih bagi aku dan Irwan umur untuk merasai nikmat perkahwinan. Semoga ikatan kami kekal selama-lamanya :)

Oh ya, aku masih kekalkan panggilan 'sayang' macam dulu. Macam rasa geli nak panggil Irwan 'abang', walaupun dah kawin.Hehe. We talked about this before, but decided to stick to the old name.

Tak kesah lah panggil apa pun kan, yang penting tetap Sayang kan ;)


Dah penat baca kan? Dah pi minum air pi.


ps: Tunggu next entri, the reveal of bride's preparation :) Tunggu!

10 comments:

FareedSairi said...

hohoho...tahniah. semoga bahagia dapat anak sampai beratur nek bas

gambr kitaorg mana?

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

like this story so much!!! ;-)

.Najihah A. said...

.fareed.

Hehe takdelah sampai berderet kot, tak larat! :P

gambaq ada, sat aa..tunggu OP bagi.

.Najihah A. said...

.Nadia.

Thank you cik adik! tapi mesti penat baca kan ;p

FareedSairi said...

Jgn lupa g tgk rapunzel.sesuai untuk org tgh 'hot'bercinta pas kawin

LoveIsAll said...

comel sangat penceritaan semula ni.. sangat!

:) i like!

.Najihah A. said...

.Fareed.

Baiklah, akan ku paksa jugak husband aku pegi tengok rapunzel.hikhik

.Najihah A. said...

.Nadia.

ehe~ thanks dear! penat kamu baca kan ;)

E.d.Y said...

serius muka hubby ko macam cuak giler...huhu..lepas akad ceria lak...

.Najihah A. said...

.Edy.

Mau tak cuak, nak salam tok kadi beb!

pas nikah lega, pasti ceria! hehe