Wednesday, October 12, 2011

.Dear Daddy.

Assalamualaikum.

Dear Daddy,
Hari ni dah masuk hari ke-4 daddy pergi outstation. Baru sekali baby dapat dengar suara daddy. Mummy kata tak boleh cakap dengan daddy selalu sebab nak call mahal kan. Takpelah, dapat tengok daddy update gambar-gambar and story daddy kat FB pun dah kira okey.

Daddy tahu tak, walau dah empat hari daddy pergi, tapi mummy still sedih. Lepas je balik dari hantar daddy kat KLIA tu kan, mummy dah start nangis semula. Nasib baik malam tu tok mak & tok ayah tido rumah temankan mummy, terpaksalah mummy cover line. Mummy buat-buat tabah and tak kesah kononnya daddy dah terbang.

Esoknya pagi-pagi tok ayah dengan tok mak dah balik Batu Pahat, sebabnya tok ayah ada mesyuarat tengahari tu. Tok ayah pun tak berapa sihat, dia asyik batuk-batuk je. Tapi diaorang datang jugak nak hantar daddy sebab diaorang cakap risau daddy nak pergi jauh. Bagus jugak diaorang datang, at least ada la orang temankan mummy malam tu kan.

Bila tok mak & tok ayah balik je, mummy dah mula menangis. Mummy cakap dia rindu sangat kat daddy. Dia rasa lain sangat daddy takde. Yelah selalu kan weekend mesti mummy pergi jalan-jalan dengan daddy. Daddy tahu tak, mummy kan dia masuk bilik baju daddy, pastu mummy amik baju Melayu yang daddy selalu pakai tu, dia cium baju daddy. Baby tau mummy rindu sangat kat daddy sebab tu dia macam tu.

Tengahari tu mummy pergi rumah mak long. Mummy ajak mak long pergi Carrefour sebab mummy kata dia nak beli barang sikit, sebab masa daddy takde mummy malas nak keluar rumah, dia nak makan roti and cereal je. Lagipun perut mummy dah makin besar, dah makin penuh, tak boleh makan banyak sangat.

Daddy nak tahu tak, mummy demam dengan batuk tak baik-baik since daddy pergi. Demam rindu kat daddy pun iye kot. Kesian baby tengok mummy, tiap-tiap malam mummy tak boleh tidur sebab batuk kuat sangat, sampai sakit perut mummy. Tapi baby tahu mummy tu kuat, dia tahan sakit sorang-sorang. Baby pun tak nak nakal-nakal dengan mummy sebab kesian nanti kalau mummy sakit takde orang dengan dia.

Mummy selalu cakap dengan baby, taknak baby nakal-nakal masa daddy takde. Mummy cakap daddy pergi kerja, daddy nak cari duit untuk baby. Sebab tu mummy cakap baby kena kuat, kena jadi anak yang baik. Mummy suruh doa supaya daddy balik dengan selamat nanti.

Dear Daddy,
Baby dengan mummy akan tunggu daddy balik. Minggu ni mummy nak balik Batu Pahat dengan mak long sebab tok mak nak buat kenduri doa selamat untuk mummy sempena mummy nak bersalin nanti. At least takdelah mummy boring sangat weekend ni kan.

Mummy cakap dia tulis-tulis kat FB bukan nak bagi daddy risau, mummy cuma nak express perasaan dia rindu sangat kat daddy je. Mummy tu luar je nampak kuat, tapi kat dalam dia fragile habis. Yelah, perut mummy makin besar, dia buat kerja pun cepat je penat, emosi pun asyik terganggu je, sebab tu mummy cepat emosi.

Dulu masa baru-baru kahwin mummy memang tak kesah duduk sorang-sorang sebab mummy dah biasa independent, tapi kali ni mummy sedih sangat sebab pembawakan budak kot. Baby tau, macam-macam yang mummy fikir, especially pasal daddy kat sana, tapi mummy tak tunjuk depan orang.

Malam tadi kan mummy tunjuk gambar kahwin dia dengan daddy. Daddy nampak hensem sangat masa tu, so baby harap bila baby besar nanti jadi hensem macam daddy lah jugak. Lama mummy peluk album tu tau, pastu mummy nangis. Kesian mummy, rindu sangat kat daddy. Mummy cakap dia sayang daddy sangat, sampai akhir hayat. Sayang ribu-ribu lemon mummy cakap.

Oklah daddy, dah panjang sangat ni. Mummy cakap tak boleh tulis panjang-panjang. Nanti kalau daddy terbaca daddy jadi makin risau. Mummy cakap dia tak kesah pun daddy pergi outstation, cuma dia emosi sangat sekarang ni sebab keadaan dia tengah macam ni. Lagipun ni first time daddy gi outstation jauh sejak kahwin kan. Mungkin pasni kalau daddy outstation lagi, mummy dah biasalah kot.

Mummy taknak daddy risau. Dia cakap dia akan jaga diri baik-baik. Mummy pun tak lupa minum susu and makan ubat macam yang daddy pesan. Mummy suruh daddy fokus pada kerja je. Mummy cakap dia mintak maaf sebab buat daddy risau, dia takde niat nak buat daddy risau.

Daddy take care tau kat sana. Jaga kesihatan daddy ok. Baby and mummy doakan daddy selalu sihat dan selamat balik nanti.

Bye daddy!


Always love you;
Baby & Mummy.

4 comments:

Tuan Cimot said...

tak care mommy and be strong..xlama tu perginya..hehe

.Najihah A. said...

.Tika.

Hehe InsyaAllah :)

s a y a said...

Salam,
dear gha,

tersentuh hati aku bace entri ko kali ni & tergerak jugak aku nak komen.. selama ni aku silent reader je..hehe..

beb,
be strong k,take care!

p/s: miss u too~

.Najihah A. said...

.Sab.

Don;t worry, will do take care :)

ouh ingat dah take orang nak baca belog aku ni.hehe

p/s: miss u too, 3, 4 :P