Monday, December 20, 2010

.Gelak Guling-guling.

Assalamualaikum.

Salam Isnin semua :) Ohh saya sangat ceria hari ini walaupun mengantuk. Mana taknya, waktu hujung minggu dihabiskan dengan husband ku sayang.hehe.

Rasanya dah lama tak buat movie preview. Walaupun sebenarnya dah banyak movie tengok, tapi tiba-tiba macam rasa rajin nak buat preview hari ini.

Baiklah selain cerita 2 Alam yang agak hot tu, (ok tak tengok pun sebenarnya), ini ada dua filem Melayu yang rasanya wajib ditonton sebelum tamat 2010 ni!! *beria promote*

Mari cerita filem yang pertama dulu.

Saya tengok filem ni dua minggu sudah, dekat TGV Aeon Tebrau, Johor Bahru (bersama suamiku sayang jugak). Mula-mula sampai je TGV, macam rasa harapanku hancur, dunia jadi gelap-gelita sebab mak aih ramai tak hengat orang beratur nak membeli tiket wayang. adalah dalam satu kilometer panjangnya *tak tipu tau!*

Tapi saya dan husbandku sayang gigih jugak beratur walaupun tahu risiko untuk tidak mendapat tiket Ngangkung pada jam 1:30 tengahari (waktu tak exact sangat) sebab kat skrin tu dah tulis FULL = PENUH.

Masa tu dah putus harapanm dan mula lah bercongak-congak nak tengok cerita apa. Masa tu filem Hantu Kak Limah baru keluar *eksyen tak mau tengok, lebih rela tonton filem Cina yang tah apa-apa kononnya*

Tapi akibat perangai saya yang degil ni, bila tiba je giliran kitaorang kat kaunter, saya pun tanya cashier tu walaupun tahu status dah FULL,

"Dik, Ngangkung pukul130 ada lagi tak?"

"Ada kak, tapi seat 3 daripada skrin."


TIPS: Kalau dah nampak tulisan FULL, korang try je tanya kaunter tu. Sebenarnya dia bluffing je, tiket tu ada lagi, cuma mungkin akan dapat seat yang tidak memuaskan. Tapi kalau dah beria nak tengok, belasah jelah kan.hehe.

3 dari depan? Mak aih, mendongak jugak tu. Tapi takpe, disebabkan keghairahan untuk menonton, paksa jugak husbandku sayang beli tiket walaupun 3 dari depan. RM14 ringgit satu tiket kau. Pada aku agak mahal untuk filem Melayu. *patutlah pecah panggung 10juta -_-*

Nasib baik ceritanya tidak mendukacitakan. Memang gelak gila-gila pecah perut. Haha.

Jadi aku kasi 8/10 bintang :)
.

.
Mari ke filem kedua pula. Filem yang saya eksyen mula-mula taknak tengok. Tapi sebab dah keluar paper cakap pecah panggung 3juta, sibuk jugak untuk melibatkan diri dalam acara amal utnuk mencukupkan kutipan ke 4juta. *support filem Melayu beb!*

9/10 aku bagi bintang.

Aku rasa ni filem Mamat Khalid paling menjadi :) Jalan cerita yang bermotif dan memberi pengajaran, dan penuh dengan sindiran tajam yang memang kalau kau makan cili kau sedia lah air banyak-banyak.

Filem yang ni lagi lah gelak guling-guling lawak gila nak mampos punya gelak. Haha.

.
.
Tahniah pada kedua-dua pengarah filem Melayu komedi yang berjaya buat penonton rasa tak berbaloi beli tiket mahal-mahal semata-semata untuk tonton filem Melayu.

Memang berbaloi-baloi!!!

Korang tak tengok lagi?

Takpe nanti beli DVD yang ORIGINAL okeyyy. Takpun tunggu je tayangan kat ASTRO, mesti ada punya :) hehehehehe.

2 comments:

E.d.Y said...

aku nak tgk cite kak limah tu..

.Najihah A. said...

.Edy.

tengok jangan tak tengok :D