Tuesday, December 21, 2010

.Susah Sangat Ke?.

Assalamualaikum.

Korang pernah tak berada dalam situasi bengang kalau orang buat salah dengan korang, tapi tak reti nak minta maaf? Aku memang BENGANG gila kalau jumpa jenis orang macam ni.

Macam ni. Ada satu hari aku pergi Bukit Jalil nak parking kereta sebelum menaiki bas balik kampung, tahu jelah keadaan sesak kat sana kan. Jadi jarak antara satu kereta dengan satu kereta amat rapat.

Tiba-tiba aku rasa kereta aku kena 'cium' dari belakang. Nasib baik kereta aku takde apa yang cedera. Aku tengok cermin pandang belakang, nampak driver tu dah tutup-tutup muka dan membuat reaksi bersalah. Memang kau salah kot sebab langgar kereta aku!

Aku dengan hati yang panas, keluar dari kereta, terus meluru ke belakang. Hah, kereta yang langgar aku ni kereta Kancil warna pink. Memang aku dah usha kereta ni (yang dipandu oleh budak perempuan awal 20-an bersama geng-gengnya yang penuh satu kereta) daripada traffic lights lagi, memang bawak macam orang gila!

Bila aku pergi kat tingkap kereta budak tu, dia boleh cakap macam ni.

"Mana ada langgar pun?"

WHAT THE FUCK! Kau dah langgar minta maaf lah. Tak kisah lah kereta aku rosak ke tak. Tadi bukan main kau gelabah, sekarang bila tengok kereta aku tak cedera, kau cakap kau tak langgar.

Aku terus sound agak keras dengan hati yang panas.

"Saya nampak lah awak langgar, lain kali minta maaf lah!"

Heck! Dah lah muka kau tak cun, perangai tu pun tak cun! Takde budi bahasa langsung!
.
.
Yang kedua pulak, hari Ahad hari tu, aku pergi Bukit Jalil lagi, hantar Irwan nak balik JB. Dan kereta aku kena 'cium' lagi.

Kali ni dengan seorang apek Cina yang muka busuk dan bajet macam samseng lah. Aku memang perhatikan mamat ni daripada aku nak keluar parking lagi.

Bila aku signal nak masuk depan dia, bukan main dia tak bagi. Lepas tu dia berhenti kat tepi turunkan orang, pastu dia nak menyelit belakang aku pulak.

Beria dia nak menyelit walaupun kereta belakang aku ikut rapat dengan kereta aku. Tiba-tiba.

 DANG!!!!!

Shit! Langgar lagi. Aku terus bukak hazard, berhenti tepi. Okay bumper aku tak pecah, takde kecederaan lagi.

Cina busuk tu boleh keluar lepas tu dia cakap macamni:

"Takde apa masalah lah."

Aku melawan lah.

"Lu sudah langgar, takde reti cakap sorry ke?"

Dia jawab balik dengan nada kurang ajar: "Ok Sorry"

Sebelum blah aku cakap, "GILA LA LU!!". Terus aku masuk dalam kereta dan blah.

Aku pandang dari cermin sisi, dia tak berani dah nak ikut dekat-dekat.
.
.
Aku cuma nak tekankan kat sini, kalau korang dah buat salah, tolonglah minta maaf. Jangan nak deny salah korang tu dan buat macam tak bersalah pulak.

At least, kalau kau minta maaf, sejuklah sikit hati orang tu, mungkin nak marah pun tak jadi kan.

Bukan kena bayar pun kalau minta maaf!

Bukan suruh minta maaf sampai menangis banjir pun kan.

6 comments:

Ari said...

Orang sekarang susah sangat nak minta maaf. ego tinggi melangit!

E.d.Y said...

sabar gha..sabar..hehe

.Najihah A. said...

.Ari.

Agree! Org2 sekarang ego tinggi nak mampuih!

.Najihah A. said...

.Edy.

Tengah sabar ni.huhu

SiSagaPutih said...

malaysian nowadays dah kurang budi bahasa..

.Najihah A. said...

.Man.

Btul tu, yang pandai berbahasa berapa kerat je.